Haluatko kehittyä urheilussa? Puhutaan kehittymis-prosessista!

Kehittyminen on prosessi. Prosessi tarkoittaa sitä, että lopputulokseen vaikuttaa usea tekijä samanaikaisesti ja se on siis erilaisten toimenpiteiden summa. Tiedossa on myös se, että harvoin mikään prosessi on täysin lineaarista (kaikkia kehitettäviä asioita ei voida samanaikaisesti kehittää ja prosessiin liittyy myös puhdasta testailua). Huomioitavaa on myös se, että prosessi lähtee aina liikkeelle jostakin tarpeesta eli sillä pitää olla eteenpäin puskeva voima sekä tavoite ratkaista ongelma tai tyydyttää tietty tarve.

Kehittymisprosessi on siis jatkuvasti elävää, monen asian summa ja sitä ohjaa liikkujan omat tarpeet, jotta päästäisiin haluttuun lopputulokseen = kehityttäisiin jollakin osa-alueella.

  1. Puhutaan kehittymisestä siis prosessina. Mitä prosessin alussa yleensä tehdään?

  • Määritellään ongelma eli mitä asiaa halutaan kehittää ja miksi?

  • Asetetaan päätavoite -> kun ongelma on ratkaistu niin mitä saadaan?

2. Seuraavaksi luvassa on ongelman mittaaminen konkreettisesti.

  • Miten ongelma näkyy? Fyysisesti, henkisesti yms.

  • Suoritusten mittaus? Kuntotestaus tai muu data. Jos alkuun ei tiedetä olla tietoisia lähtötasosta niin miten voidaan olla varmoja, että lopussa on kehitytty?

3. Tämän jälkeen päästään analysointiin ja keksimään mahdollisia syyseuraussuhteita.

  • Miten, miksi ja millaiseen nykytilanteeseen ollaan nyt päästy? Aikaisempi harjoittelu, kokonaiskuormitus, ympäristö yms.

  • Miksi haluat kehittyä? Kehittymisen juurisyy. Ulkoiset tekijät ja sisäiset tekijät?

4. Analysoinnin jälkeen on ratkaisujen vuoro.

  • Ideointi. Kuunnellaan ulkopuolista palautetta (valmentajaa, asiantuntijaa) -> kuunnellaan valmennettavaa ja hänen toiveitaan = luodaan yhdessä ratkaisuja siihen, miten tilannetta voisi lähteä kehittämään.

  • Ideoinnin kautta luodaan suunnitelma, jossa on huomioitu valmennettavan tilanne sekä paras mahdollinen ratkaisu tilanteen kehittämiseksi/tarpeen tyydyttämiseksi.

5. Ratkaisujen jälkeen lähdetään tekemään ja testaamaan suunnitelmaa + jatketaan prosessin tarkkailua.

  • Miten suunnitelma toimii? Tuntemukset, toiminta, tulokset?

  • Jos joku ei toimi, niin aloitetaan taas prosessin alkupäästä ja havainnoidaan mitä kehittymisprosessissa voisi muuttaa!

Yhteenvetona: Kehittymisprosessi on jatkuva prosessi ja siihen kuuluu jatkuvaa työtä sekä reflektointia. Voidaan myös pohtia löytyykö sille ikinä täydellistä päätepysäkkiä?

Toivottavasti tämä postaus lisäsi uusia ajatuksia siitä, millaisia asioita valmennusprosessissa käydään läpi, kun valmennettavaa viedään kohti parempia tuloksia/tavoitteita. Ja jos sulla on haasteita omassa kehittymisessä/etsit uusia ideoita harjoitteluun niin ota yhteyttä ja aloitetaan yhdessä sun kehittymisprosessi!

Next
Next

"New year new me" - ilmiö